Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Kruche ciasto ze śliwkami


06.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 g  dojrzałych śliwek (mogą być mrożone)
  • 150 g  mąki pszennej
  • 150 g  masła + 1 łyżka do posmarowania formy
  • 80 g  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 2 łyżki  cukru brązowego

Sposób przyrządzania:

  1. Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, żółtko i śmietanę. Zagnieć cisto, a gdy będzie gładkie, uformuj w kulę i włóż na 15 minut do lodówki.
  2. Śliwki wypestkuj, podziel na połówki. Formę posmaruj masłem i posyp mąką.
  3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę. Na cieście ułóż śliwki, posyp cynamonem i cukrem brązowym.
  4. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE