Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Kulki marcepanowe


14.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 20 - 30 osób


Składniki

  • 450 g  marcepana
  • 25 g  drobno posiekanych, kandyzowanych wiśni
  • 25 g  drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
  • 50 g  drobno posiekanych, suszonych moreli
  • 350 g  czekolady deserowej
  • 25 g  białej czekolady
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłozyć blachę do pieczenia pergaminem. Podzielić marcepan na trzy części i dobrze je wyrobić, aby zmiękły.
  2. Do jednej porcji marcepana dosypać posiekane, kandyzowane wiśnie i wyrabiać na stolnicy oprószonej cukrem pudrem na jednolitą masę.
  3. W ten sam sposób wyrobić drugą porcję marcepanu z imbirem i trzecią z suszonymi morelami.
  4. Z każdej porcji utoczyć kulki i włożyć je do trzech salaterek.
  5. Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i rozpuścić. Każdą kulkę z marcepanu nabijać na patyczek do szaszłyków, zanurzać w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski.
  6. Układać kulki na blasze łącząc po trzy, każdą o innym smaku. Schładzać, aż czekolada stężeje.
  7. Roztopić białą czekoladę i polać nią kulki. Schładzać, aż czekolada stwardnieje. Zdjąć kulki z pergaminu, posypać cukrem pudrem i podawać.
  8. PROPOZYCJA: Kulki marcepanowe można polać białą lub mleczną czekoladą i ozdobić czekoladą deserową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE