Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Lekki biszkopt z truskawkami


02.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 1.5 szklanek  mąki
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  octu
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 opakowania  galaretek truskawkowych
  • 500 g  śmietany 30%
  • 1 kg  truskawek

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj i połącz z olejem i octem.
  2. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wszystko wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  3. Galaretki rozrób w 500 ml wrzątku, przestudź i wstaw do lodówki.
  4. Śmietanę ubij i wymieszaj ją z tężejącą galaretką. Powstałą masę wylej na upieczone ciasto. Wierzch udekoruj truskawkami. Ciasto wstaw do lodówki, by stężało.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE