Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Lekki deser


19.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk żółtek
  • 6 dag  cukru
  • 1/2 opakowania  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka  otartej skórki cytryny
  • 1 sztuka mały kieliszek koniaku (może być rum lub sherry)
  • 8 sztuk biszkoptów

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka wbić do miski, dodać cukier. Utrzeć, aż staną się białe i dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny i koniak. Kontynuować miksowanie, aż powstanie puszysta masa.
  2. Miskę z żółtkami wstawić do garnka z gorącą wodą i ubijać na ciepłą, puszystą masę.
  3. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do szklanych miseczek. Podawać na ciepło udekorowane biszkoptami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE