Dzisiaj jest: Wtorek, 20.11.2018 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Lekki sernik z migdałową nutą


16.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  mąki pszennej
  • 100 ml  syropu z czarnego bzu
  • 300 g  kremowego serka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  mielonych migdałów
  • 2/3 szklanki  płatków migdałów
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, dodawać jajka i mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 40 minut w 180 st. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.
  2. Sok z cytryny wymieszać z syropem z czarnego bzu i kremowego serka. Jeden z blatów umieścić z powrotem w tortownicy i rozprowadzić na jego powierzchni masę serową. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć.
  3. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wsypać mielone migdały i wymieszać. 2 łyżki masła zmiksować, dodać śmietanowo-migdałową masę. Posmarować nią wierzch ciasta. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE