Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Lekki sernik z migdałową nutą


16.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  mąki pszennej
  • 100 ml  syropu z czarnego bzu
  • 300 g  kremowego serka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  mielonych migdałów
  • 2/3 szklanki  płatków migdałów
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, dodawać jajka i mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 40 minut w 180 st. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.
  2. Sok z cytryny wymieszać z syropem z czarnego bzu i kremowego serka. Jeden z blatów umieścić z powrotem w tortownicy i rozprowadzić na jego powierzchni masę serową. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć.
  3. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wsypać mielone migdały i wymieszać. 2 łyżki masła zmiksować, dodać śmietanowo-migdałową masę. Posmarować nią wierzch ciasta. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE