Dzisiaj jest: Niedziela, 20.05.2018 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Lekki sernik z migdałową nutą


16.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  mąki pszennej
  • 100 ml  syropu z czarnego bzu
  • 300 g  kremowego serka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  mielonych migdałów
  • 2/3 szklanki  płatków migdałów
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, dodawać jajka i mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 40 minut w 180 st. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.
  2. Sok z cytryny wymieszać z syropem z czarnego bzu i kremowego serka. Jeden z blatów umieścić z powrotem w tortownicy i rozprowadzić na jego powierzchni masę serową. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć.
  3. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wsypać mielone migdały i wymieszać. 2 łyżki masła zmiksować, dodać śmietanowo-migdałową masę. Posmarować nią wierzch ciasta. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE