Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Lekkie ciasto z wiśniami


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 opakowanie  herbatników
  • 1/2 kostki  margaryny
    Jasna masa
  • 1 l  mleka
  • 1 l  wiejskiej śmietany
  • 6 sztuk jajek
  • 1 kostka  masła
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 sztuka kieliszek wódki
  • wiśnie z zalewy
    Różowa masa
  • 1 sztuka śmietana 30%
  • 2 sztuki galaretki wiśniowe
    Dodatkowo
  • 1 sztuka czerwona galaretka

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Margarynę rozpuść i zalej nią drobno pokruszone herbatniki. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na spód tortownicy.
  2. Jasna masa: Mleko zagotuj. Jajka roztrzep ze śmietaną i wlej do gotującego się mleka. Podgrzewaj do wrzenia, aż powstanie serek. Przecedź go przez sito (serwatkę odlej) i odstaw do ostygnięcia.
  3. Następnie serek utrzyj z masłem i cukrem pudrem. Wlej kieliszek wódki. Wyłóż masę na herbatniki, a na niej ułóż wiśnie.
  4. Różowa masa: Śmietanę ubij na sztywno, a galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Śmietanę połącz z wystudzoną galaretką. Wylej masę na rozłożone owoce.
  5. Rozpuść czerwoną galaretkę i gdy trochę stężeje wylej ją na ciasto.
  6. Włóż torcik na kilka godzin do lodówki by stężał.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE