Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Lody mango z Kenii


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4-5 sztuk dojrzałych mango (obranych i bez pestki)
  • 1 szklanka  gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  cienko obranej skórki cytrynowej pokrojonej w paseczki
  • 1/2 szklanki  mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki  soli
    Sos rumowy
  • 1 szklanka  soku ananasowego (z puszki)
  • 1 szklanka  cukru
  • 1/2 szklanki  białego rumu
  • 1 sztuka ananas
  • pistacje do dekoracji

Sposób przyrządzania:

    Rozgnieć mango widelcem na gładką masę. Ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj mango ze skórką cytrynową, mlekiem i solą, dodaj ubitą śmietanę. Przełóż do miseczki i zamrażaj przez 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Zrób sos rumowy: wymieszaj sok ananasowy z cukrem, podgrzewaj, aż zrobi się syrop. Dodaj rum, wymieszaj, ostudź. Ananasa obierz, pokrój w kostkę. Polej sosem rumowym, odstaw na kilka godzin. Z masy lodowej uformuj kulki łyżką do lodów, ułóż je w kieliszkach do wina, posyp ananasami i pistacjami.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE