Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Lody z białej czekolady


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Lody
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • 3 łyżki  cukru
  • 150 g  białej czekolady
  • 300 ml  mleka
  • 150 ml  śmietanki kremówki
    Miseczki z wafli
  • 1 sztuka białko
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki  przesianego kakao w proszku
  • 2 łyżki  stopionego masła

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Przyrządzić lody: w misce utrzeć jajo, żółtko i cukier. Połamać na kawałki czekoladę, wsypać do miski, wlać 3 łyżki mleka i roztopić, postawiwszy miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzić resztę mleka niemal do wrzenia i przelać do kogla - mogla, mieszając. Umieścić miskę z masą jajeczną na rondlu z wrzącą wodą, mieszać, aż masa zgęstnieje. Wlać czekoladę i wymieszać. Przykryć masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawić, aby wystygła.
  2. Ubić śmietanę. Przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godzin, aż zamrozi się na 2,5 cm od brzegów pojemnika. Masę wyskrobać z pojemnika, przełożyć do miski i utrzeć. Zamrozić.
  3. Ubić białka z cukrem, dosypać mąkę i kakao, wymieszać. Dodać masło, utrzeć na gładką masę. Wyłożyć łyżkę masy na pergamin i rozsmarować, tworząc koło o średnicy 13 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C prze 4-5 minut. Zdjąć z blachy, nałożyć na odwróconą filiżankę i nadać kształt miseczki. Położyć na metalową kratkę, aby wafel stężał i wystygł. Zrobić pozostałe miseczki. Podawać lody w waflach.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE