Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Makaroniki holenderskie


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • papier ryżowy
  • 2 sztuki białka
  • 225 g  cukru
  • 175 g  mielonych migdałów
  • 225 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłozyć dwie blachy papierem ryżowym. W misce ubić sztywną pianę z białek, wsypać cukier i migdały, ostrożnie wymieszać.
  2. Przełozyć masę do woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier makaroniki o długości około 7,5 cm, pozostawiając między nimi przerwy, żeby mogły wyrosnąć podczas pieczenia.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10-15 minut, aż będą złociste. Przełożyć na metalową kratę, aby wystygły. Usunąć papier, wystający wokół brzegów.
  4. Roztopić czekoladę i zanurzać w niej spód każdego makaroniku. Odkładać na arkusz pergaminu i zostawić, aby czekolada stężała.
  5. Resztą czekolady oblać makaroniki z wierzchy. Podawać, gdy czekolada stwardnieje.
  6. PROPOZYCJA: Do tych ciasteczek najczęściej dodaje się zmielone migdały, ale można je zastąpić zmielonymi orzechami, na przykład laskowymi.
  7. RADA: Papier ryżowy jest jadalny, wystarczy więc odłamać wystające kawałki, zanim zanurzymy makaroniki w czekoladzie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE