Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Makaroniki holenderskie


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • papier ryżowy
  • 2 sztuki białka
  • 225 g  cukru
  • 175 g  mielonych migdałów
  • 225 g  czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłozyć dwie blachy papierem ryżowym. W misce ubić sztywną pianę z białek, wsypać cukier i migdały, ostrożnie wymieszać.
  2. Przełozyć masę do woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier makaroniki o długości około 7,5 cm, pozostawiając między nimi przerwy, żeby mogły wyrosnąć podczas pieczenia.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10-15 minut, aż będą złociste. Przełożyć na metalową kratę, aby wystygły. Usunąć papier, wystający wokół brzegów.
  4. Roztopić czekoladę i zanurzać w niej spód każdego makaroniku. Odkładać na arkusz pergaminu i zostawić, aby czekolada stężała.
  5. Resztą czekolady oblać makaroniki z wierzchy. Podawać, gdy czekolada stwardnieje.
  6. PROPOZYCJA: Do tych ciasteczek najczęściej dodaje się zmielone migdały, ale można je zastąpić zmielonymi orzechami, na przykład laskowymi.
  7. RADA: Papier ryżowy jest jadalny, wystarczy więc odłamać wystające kawałki, zanim zanurzymy makaroniki w czekoladzie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE