Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Makiełki


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 4 łyżki  cukru
  • 50 g  masła
    Masa makowa
  • 1.5 szklanek  maku
  • 1 szklanka  miodu
  • laska wanilii
  • 50 g  migdałów
  • 50 g  orzechów włoskich
  • 200 g  rodzynków
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj masło oraz cukier i zagnieć twarde ciasto. Włóż je na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w romby. Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 st. C.
  2. Masa makowa: Mak opłucz, zalej wrzątkiem i odsącz na sicie. Następnie zmiel go dwukrotnie i utrzyj z miodem w makutrze. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj razem z orzechami. Rodzynki opłucz. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ, utrzyj z likierem i dodaj do maku. Następnie dodaj rodzynki, migdały oraz orzechy i wszystko wymieszaj.
  3. Makiełki: Masę makową rozłóż do miseczek. Udekoruj rombami z ciasta.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE