Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makiełki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 4 łyżki  cukru
  • 50 g  masła
    Masa makowa
  • 1.5 szklanek  maku
  • 1 szklanka  miodu
  • laska wanilii
  • 50 g  migdałów
  • 50 g  orzechów włoskich
  • 200 g  rodzynków
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj masło oraz cukier i zagnieć twarde ciasto. Włóż je na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w romby. Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 st. C.
  2. Masa makowa: Mak opłucz, zalej wrzątkiem i odsącz na sicie. Następnie zmiel go dwukrotnie i utrzyj z miodem w makutrze. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj razem z orzechami. Rodzynki opłucz. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ, utrzyj z likierem i dodaj do maku. Następnie dodaj rodzynki, migdały oraz orzechy i wszystko wymieszaj.
  3. Makiełki: Masę makową rozłóż do miseczek. Udekoruj rombami z ciasta.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE