Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Makowiec


12.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 2 łyżki  margaryny
  • 40 ml  ciepłego mleka
  • 3 sztuki jajka (nie z lodówki)
  • 7 łyżek  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 1 sztuka opak suchych drożdży
    Masa makowa
  • 2 szklanki  maku
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 30 g  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • rodzynki
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka kieliszek wódki
  • aromat rumowy
    Dodatkowo
  • lukier
  • garść bakalii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Składniki wymieszaj mikserem. Następnie ciasto zagniataj, aż będzie odchodziło od ręki i miski. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Masa makowa: Mak zalej wrzątkiem. Gotuj 10 minut, a następnie odcedź i zmiel trzykrotnie. Na maśle przesmaż 150 g cukru i miód. Odstaw do ostygnięcia. Rodzynki wymieszaj z resztą cukru. Dodaj jajka, alkohol, aromat i wymieszaj wszystko z makiem.
  3. Makowiec: Ciasto cienko rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę i ułóż w formie. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem udekoruj lukrem i bakaliami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE