Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mazurek kajmakowy z marcepanem


28.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Na blaty
  • 1 kg  masy marcepanowej
  • 2 kostki  masła
  • 14 sztuk jajek
  • 2/3 szklanki  mąki pszennej
    Na kruche spody
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 2 sztuki żółtka
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek  cukru pudru
    Na masy
  • 2 sztuki słoiki marmolady
  • 3 sztuki puszki skondensowanego mleka słodzonego
    Do dekoracji
  • masa marcepanowa
  • czekoladowe i marcepanowe ozdoby cukiernicze

Sposób przyrządzania:

  1. Zamknięte puszki z mlekiem wstaw do garnka z wodą i gotuj ok. 3 godzin, aż powstanie gęsty kajmak.
  2. Blaty. Masło utrzyj z marcepanem na puszystą masę. Następnie kolejno wbijaj jajka i ucieraj mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozsmaruj na blasze z piekarnika (40x60 cm), wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 10 minut. Gotowy placek potnij na 6 blatów.
  3. Przygotuj kruche spody: mąkę przesiej, dodaj cukier puder oraz pokrojone na kawałęczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Podziel je na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na placek wielkości zrobionych już blatów. Ułóż na blaszkach wyłożonych pergaminem. Piecz po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Blaty posmaruj marmoladą. Ułóż na nich kruche placki. Wokół zrób ramki z masy marcepanowej wyciskanej szprycą. Mazurki posmaruj masą kajmakową i fantazyjnie udekoruj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE