Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Mazurek kajmakowy z marcepanem


28.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Na blaty
  • 1 kg  masy marcepanowej
  • 2 kostki  masła
  • 14 sztuk jajek
  • 2/3 szklanki  mąki pszennej
    Na kruche spody
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 2 sztuki żółtka
  • pół kostki masła
  • 5 łyżek  cukru pudru
    Na masy
  • 2 sztuki słoiki marmolady
  • 3 sztuki puszki skondensowanego mleka słodzonego
    Do dekoracji
  • masa marcepanowa
  • czekoladowe i marcepanowe ozdoby cukiernicze

Sposób przyrządzania:

  1. Zamknięte puszki z mlekiem wstaw do garnka z wodą i gotuj ok. 3 godzin, aż powstanie gęsty kajmak.
  2. Blaty. Masło utrzyj z marcepanem na puszystą masę. Następnie kolejno wbijaj jajka i ucieraj mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozsmaruj na blasze z piekarnika (40x60 cm), wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 10 minut. Gotowy placek potnij na 6 blatów.
  3. Przygotuj kruche spody: mąkę przesiej, dodaj cukier puder oraz pokrojone na kawałęczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Podziel je na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na placek wielkości zrobionych już blatów. Ułóż na blaszkach wyłożonych pergaminem. Piecz po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Blaty posmaruj marmoladą. Ułóż na nich kruche placki. Wokół zrób ramki z masy marcepanowej wyciskanej szprycą. Mazurki posmaruj masą kajmakową i fantazyjnie udekoruj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE