Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Mazurek królewski


12.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 16 osób


Składniki

  • 3/4 szklanki  cukru pudru,
  • 1/2 szklanki  mąki krupczatki,
  • 1/2 szklanki  sklarowanego masła,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1/4 szklanki  migdałowych płatków,
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu,
  • 1/2 szklanki  grubego cukru kryształu,
  • jajko wymieszane z 2 łyżkami wody,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzania:

  1. Płynne masło ucieramy z cukrem pudrem.
  2. Gdy masa zgęstnieje i nabierze białego koloru, dodawać po jednym jajku, cynamon i mąkę.
  3. Wyrobione i jednolite ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy.
  5. Wyrównaną powierzchnię posmarować jajkiem spienionym z wodą i posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z grubym cukrem kryształem.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

natalia3257

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE