Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mazurek królewski


12.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 16 osób


Składniki

  • 3/4 szklanki  cukru pudru,
  • 1/2 szklanki  mąki krupczatki,
  • 1/2 szklanki  sklarowanego masła,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1/4 szklanki  migdałowych płatków,
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu,
  • 1/2 szklanki  grubego cukru kryształu,
  • jajko wymieszane z 2 łyżkami wody,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przyrządzania:

  1. Płynne masło ucieramy z cukrem pudrem.
  2. Gdy masa zgęstnieje i nabierze białego koloru, dodawać po jednym jajku, cynamon i mąkę.
  3. Wyrobione i jednolite ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy.
  5. Wyrównaną powierzchnię posmarować jajkiem spienionym z wodą i posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z grubym cukrem kryształem.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

natalia3257

Posty : 0

Przepisy: 24


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE