Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Miętowa serpentyna


17.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 150 ml  kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  likieru miętowego
  • 175 g  czekolady deserowej
  • czekolada deserowa (do przybrania)

Sposób przyrządzania:

  1. W dużej misce ubić smietanke kremówkę.
  2. Dodać twarożek lub jogurt oraz cukier, starannie wymieszać. Przełozyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likieru miętowego i wymieszać. Roztopić czekoladę, wlać do pozostałej bitej smietany i wymieszać.
  3. Do szklanek nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. Schłodzić w lodówce, aż do chwili podania.
  4. Aby wykonać czekoladowe esy-floresy, nalezy roztopić niewielką ilość czekolady deserowej i przelać je do woreczka do deserowania.
  5. Na stolnicy połozyć arkusz pergaminu i wyciskac czekoladowe esy-floresy, gwiazdki lub kwiatki. Aby wykonać ozdoby przestrzenne, należy wyciskać worki na długim, wąskim pasku pergaminu, następnie ostrożnie nawinąć pergamin na wałek i przykleić taśmą przezroczystą. Pozostawić czekoladę do zastygnięcia, następnie ostrożnie zdjąć ozdoby z pergaminu.
  6. Każdy deser przybrać czekoladowym esem-floresem i podawać. Można je najpierw udekorować, a dopiero później schłodzić.
  7. RADA: Esy-floresy mozna wcześniej naszkicować ołówkiem na pergaminie. Obrócić arkusz na drugą stronę i wyciskać czekoladę z worka wzdłuż linii.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE