Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Migdałowy pleśniaczek


23.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 19 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 175 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 5 łyżek  cukru
  • 375 g  mąki pszennej
  • 75 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek  kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta  soli
  • 1 kg  owoców (np. maliny, truskawki, jagody, borówki)
    Beza
  • 5 sztuk białek
  • 8 łyżek  cukru
  • 5 sztuk kropli olejku migdałowego
  • 30 g  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzyj mikserem na gładką masę. Powoli dodawaj do masy jajka.
  2. 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i dodawaj do masy na przemian ze śmietaną.
  3. Blachę (28x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Owoce umyj i odsącz. Obtocz je w 75 g mąki i ułóż na cieście. Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
  5. Beza: Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier, sól i olejek migdałowy.
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi.
  7. Ciasto zapiekaj przez 9 minut w temperaturze 225 st. C.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE