Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Migdałowy pleśniaczek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 19 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 175 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 5 łyżek  cukru
  • 375 g  mąki pszennej
  • 75 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek  kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta  soli
  • 1 kg  owoców (np. maliny, truskawki, jagody, borówki)
    Beza
  • 5 sztuk białek
  • 8 łyżek  cukru
  • 5 sztuk kropli olejku migdałowego
  • 30 g  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzyj mikserem na gładką masę. Powoli dodawaj do masy jajka.
  2. 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i dodawaj do masy na przemian ze śmietaną.
  3. Blachę (28x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Owoce umyj i odsącz. Obtocz je w 75 g mąki i ułóż na cieście. Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
  5. Beza: Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier, sól i olejek migdałowy.
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi.
  7. Ciasto zapiekaj przez 9 minut w temperaturze 225 st. C.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE