Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Migdałowy pleśniaczek


23.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 19 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 175 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 5 łyżek  cukru
  • 375 g  mąki pszennej
  • 75 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek  kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta  soli
  • 1 kg  owoców (np. maliny, truskawki, jagody, borówki)
    Beza
  • 5 sztuk białek
  • 8 łyżek  cukru
  • 5 sztuk kropli olejku migdałowego
  • 30 g  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzyj mikserem na gładką masę. Powoli dodawaj do masy jajka.
  2. 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i dodawaj do masy na przemian ze śmietaną.
  3. Blachę (28x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Owoce umyj i odsącz. Obtocz je w 75 g mąki i ułóż na cieście. Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
  5. Beza: Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier, sól i olejek migdałowy.
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi.
  7. Ciasto zapiekaj przez 9 minut w temperaturze 225 st. C.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE