Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Miodownik


22.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 450 g  mąki
  • 180 g  cukru pudru
  • 180 g  masła
  • 1.5 łyżek  proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek  miodu
  • 4 łyżki  śmietany 12%
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  kakao
    Krem
  • 70 g  mielonych orzechów laskowych
  • 200 g  masła
  • 2 sztuki puszki masy kajmakowej (gotowane mleko skondesowane)
    Syrop
  • 150 ml  wody
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 50 ml  rumu

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki na krem zmiksuj razem na niezbyt gęstą masę.
  2. Ciasto. W kąpieli wodnej rozpuść cukier, masło, jajko, miód, śmietanę i kakao. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj ciepłą masę. Wyrób niezbyt sztywne, śliskie ciasto. Odstaw na 5-10 minut.
  3. Podziel na 5 części (tyle ile warstw ma mieć ciasto). Na papierze do pieczenia wytnij 5 równych kół. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni prze 5 minut. Resztki ciasta upiecz do pokruszenia na wierzch. Zostaw do ostygnięcia.
  4. Spodni placek posmaruj syropem i nałóż krem. Kolejne placki smaruj syropem z obu stron i na iwrzch nakładaj krem. Złóż razem i posmaruj kremem dookoła. Obsyp orzechami i resztkami ciasta. Odstaw na 24 godziny, żeby ciasto przesiąkło kremem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE