Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Miodownik


22.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 450 g  mąki
  • 180 g  cukru pudru
  • 180 g  masła
  • 1.5 łyżek  proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek  miodu
  • 4 łyżki  śmietany 12%
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  kakao
    Krem
  • 70 g  mielonych orzechów laskowych
  • 200 g  masła
  • 2 sztuki puszki masy kajmakowej (gotowane mleko skondesowane)
    Syrop
  • 150 ml  wody
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 50 ml  rumu

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki na krem zmiksuj razem na niezbyt gęstą masę.
  2. Ciasto. W kąpieli wodnej rozpuść cukier, masło, jajko, miód, śmietanę i kakao. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj ciepłą masę. Wyrób niezbyt sztywne, śliskie ciasto. Odstaw na 5-10 minut.
  3. Podziel na 5 części (tyle ile warstw ma mieć ciasto). Na papierze do pieczenia wytnij 5 równych kół. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni prze 5 minut. Resztki ciasta upiecz do pokruszenia na wierzch. Zostaw do ostygnięcia.
  4. Spodni placek posmaruj syropem i nałóż krem. Kolejne placki smaruj syropem z obu stron i na iwrzch nakładaj krem. Złóż razem i posmaruj kremem dookoła. Obsyp orzechami i resztkami ciasta. Odstaw na 24 godziny, żeby ciasto przesiąkło kremem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE