Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Miodowniki szwajcarskie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

szwajcarska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 18 dag  miodu
  • 18 dag  cukru
  • 25 dag  mąki
  • po 5 dag obranych, drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 15 dag  kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryn
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka  mielonych goździków
  • 1 szczypta  utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 50 ml  wiśniówki

Sposób przyrządzania:

    Dokładnie siekamy orzechy, bakalie i skórki kandyzowane, które następnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Miód zagotowujemy z cukrem. Jeszcze ciepłą masę wlewamy do produktów sypkich. Wszystko razem mieszamy i dolewamy wiśniówkę. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było za gęste, możemy dolać miodu. Formujemy bochenek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Rozwałkowane na grubość 1,5 cm ciasto przekładamy na wytłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Jeszcze gorące ciasto smarujemy lukrem przyrządzonym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody lub alkoholu. Po przestudzeniu kroimy ciasto na małe pierniczki wielkości 2x4 cm. 40 sztuk



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE