Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.01.2020 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Miodowniki szwajcarskie


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

szwajcarska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 18 dag  miodu
  • 18 dag  cukru
  • 25 dag  mąki
  • po 5 dag obranych, drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 15 dag  kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryn
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka  mielonych goździków
  • 1 szczypta  utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 50 ml  wiśniówki

Sposób przyrządzania:

    Dokładnie siekamy orzechy, bakalie i skórki kandyzowane, które następnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Miód zagotowujemy z cukrem. Jeszcze ciepłą masę wlewamy do produktów sypkich. Wszystko razem mieszamy i dolewamy wiśniówkę. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było za gęste, możemy dolać miodu. Formujemy bochenek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Rozwałkowane na grubość 1,5 cm ciasto przekładamy na wytłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Jeszcze gorące ciasto smarujemy lukrem przyrządzonym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody lub alkoholu. Po przestudzeniu kroimy ciasto na małe pierniczki wielkości 2x4 cm. 40 sztuk



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE