Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Mrożone ciasto czekoladowe


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 175 g  cukru
  • 100 g  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 3 łyżki  kakao w proszku
  • 500 g  lodów miętowo-czekoladowych
  • WYKWINTNY SOS CZEKOLADOWY (dostępny w przepisie na deser lodowy z bananami)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem tortownicę z tuleją o średnicy 23 cm. Do miski włożyć jajka i cukier. Elektrycznym mikserem ręcznym ucierać masę do chwili, gdy stanie się puszysta, a po wyjęciu łopatki miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
  2. Przesiać mąkę i kakao w proszku do masy, starannie wymieszać. Wylać do przygotowanej tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
  3. Umyć tortownicę i wyłożyć folią spożywczą, która powinna wystawać poza brzeg formy. Ostrożnie odkroić wierzchni plaster ciasta o grubości 1 cm i odłożyć na bok.
  4. Przełożyć ciasto do tortownicy. Wyjąć ciasto łyżką, pozostawiając wokół ściankę grubości 1 cm.
  5. Wyjąć z zamrażalnika lody miętowo-czekoladowe i pozostawić na kilka minut na zewnątrz. Ucierać drewnianą łyżką, aż nieco zmiękną. Wypełnić lodami ciasto i wygładzić. Przykryć wcześniej odkrojonym plastrem.
  6. Nakryć wystającymi częściami formy i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
  7. Przed podaniem wyłożyć ciasto na talerz i polać wykwintnym sosem czekoladowym, tworząc na wierzchu apetyczny wzór. Pokroić ciasto na plastry i podawać. Resztę sosu przelać do sosjerki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE