Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 175 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao w proszku
- 500 g lodów miętowo-czekoladowych
- WYKWINTNY SOS CZEKOLADOWY (dostępny w przepisie na deser lodowy z bananami)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem tortownicę z tuleją o średnicy 23 cm. Do miski włożyć jajka i cukier. Elektrycznym mikserem ręcznym ucierać masę do chwili, gdy stanie się puszysta, a po wyjęciu łopatki miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie.
- Przesiać mąkę i kakao w proszku do masy, starannie wymieszać. Wylać do przygotowanej tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. zostawić w formie na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
- Umyć tortownicę i wyłożyć folią spożywczą, która powinna wystawać poza brzeg formy. Ostrożnie odkroić wierzchni plaster ciasta o grubości 1 cm i odłożyć na bok.
- Przełożyć ciasto do tortownicy. Wyjąć ciasto łyżką, pozostawiając wokół ściankę grubości 1 cm.
- Wyjąć z zamrażalnika lody miętowo-czekoladowe i pozostawić na kilka minut na zewnątrz. Ucierać drewnianą łyżką, aż nieco zmiękną. Wypełnić lodami ciasto i wygładzić. Przykryć wcześniej odkrojonym plastrem.
- Nakryć wystającymi częściami formy i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem wyłożyć ciasto na talerz i polać wykwintnym sosem czekoladowym, tworząc na wierzchu apetyczny wzór. Pokroić ciasto na plastry i podawać. Resztę sosu przelać do sosjerki.
Źródło przepisu: Książka kucharska