Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mus szampański


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 4 sztuki jajka
  • 7 łyżek  cukru
  • 75 g  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • 2 łyżki  stopionego masła
    Mus
  • 1 opakowanie  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 300 ml  szampana
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 2 sztuki białka
  • 6 łyżek  cukru
    Do przybrania
  • 55 g  roztopionej czekolady deserowej
  • świeże truskawki

Sposób przyrządzania:

  1. Blachę o wymiarach 38-25 cm wyłożyć natłuszczonym pergaminem. W misce ubić elektrycznym mikserem ręcznym jajka z cukrem, aż masa będzie gęsta. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Wlać stopione masło i ostrożnie wymieszać. Masę wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 8 minut, aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w formie na 5 minut i przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło. Wyłożyć pergaminem 4 krążki do pieczenia o średnicy 10 cm. Ukroić plastry ciasta o grubości 2,5 cm i włożyć do krążków.
  2. Przyrządzić mus: do miski wlać wodę, wsypać żelatynę i zostawić, aby napęczniała. Umieścić miskę nad rondlem z gorącą wodą, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. wlać szampan i wymieszać.
  3. Lekko ubić śmietanę. Wlać masę z szampanem, wymieszać. Masę mieszać w chłodnym miejscu, aż zacznie się ścinać. Ubić pianę z białek, wsypać cukier i ubijać, aż będzie lśniąca. Przełożyć do tężejącej masy i wymieszać. Rozłożyć do foremek mus, aby wystawał ponad ciasto. Schładzać w lodówce przez dwie godziny. Na arkusz pergaminu wycisnąć esy-floresy z polewy czekoladowej. Zostawić, aby stężały i udekorować nimi mus.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE