Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Mus w paski


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki  cukru
  • 300 ml  mleka
  • 1 opakowanie  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 75 g  białej czekolady deserowej
  • 75 g  czekolady mlecznej
  • rurki z czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłożyć pergaminem formę do keksa o długości 18 cm. Oddzielić białka od żółtek, odkładając każde białko na inny spodeczek. W misce utrzeć żółtka i mąkę z cukrem na puszystą masę. Wlać do rondelka mleko i, mieszając, podgrzać małym ogniu. Przelać mleko do utartych żółtek, mieszając.
  2. Postawić miskę na rondlu z wrzącą wodą, podgrzewać masę, ucierając, aż zgęstnieje.
  3. W żaroodpornej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Umieścić miskę na rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Wlać do gorącej masy, wymieszać i przestudzić.
  4. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i wymieszać. Przełożyć do trzech misek. Oddzielnie roztopić trzy rodzaje czekolady. Wlać czekoladę deserową do pierwszej miski i wymieszać. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do tej masy i wymieszać. Wlać na dno przygotowanej foremki i wygładzić. Schłodzić w lodówce, aż się zetnie. Resztę masy pozostawić w temperaturze pokojowej.
  5. Wlać stopioną białą czekoladę do drugiej porcji masy jajecznej. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na schłodzona warstwę w foremce i wstawić do lodówki. Gdy tężeje, powtórzyć czynności z ostatnią porcją masy i mlecznej czekolady. Wyłożyć do foremki, schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyłożyć mus na talerz i przybrać rurkami z czekolady.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE