Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie żelatyny
- 3 łyżki wody
- 300 ml śmietanki kremówki
- 75 g czekolady deserowej
- 75 g białej czekolady deserowej
- 75 g czekolady mlecznej
- rurki z czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłożyć pergaminem formę do keksa o długości 18 cm. Oddzielić białka od żółtek, odkładając każde białko na inny spodeczek. W misce utrzeć żółtka i mąkę z cukrem na puszystą masę. Wlać do rondelka mleko i, mieszając, podgrzać małym ogniu. Przelać mleko do utartych żółtek, mieszając.
- Postawić miskę na rondlu z wrzącą wodą, podgrzewać masę, ucierając, aż zgęstnieje.
- W żaroodpornej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Umieścić miskę na rondelku z wrzącą wodą i mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Wlać do gorącej masy, wymieszać i przestudzić.
- Ubić śmietankę, przełożyć do masy i wymieszać. Przełożyć do trzech misek. Oddzielnie roztopić trzy rodzaje czekolady. Wlać czekoladę deserową do pierwszej miski i wymieszać. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do tej masy i wymieszać. Wlać na dno przygotowanej foremki i wygładzić. Schłodzić w lodówce, aż się zetnie. Resztę masy pozostawić w temperaturze pokojowej.
- Wlać stopioną białą czekoladę do drugiej porcji masy jajecznej. Ubić sztywną pianę z jednego białka, dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na schłodzona warstwę w foremce i wstawić do lodówki. Gdy tężeje, powtórzyć czynności z ostatnią porcją masy i mlecznej czekolady. Wyłożyć do foremki, schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyłożyć mus na talerz i przybrać rurkami z czekolady.
Źródło przepisu: Książka kucharska