Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Naleśniki czekoladowo - bananowe


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki duże banany
  • 6 łyżek  soku pomarańczowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki  likieru bananowego lub pomarańczowego
    Gorący sos czekoladowy
  • 1 łyżka  kakao
  • 2 łyżeczki  mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki  mleka
  • 40 g  czekolady deserowej
  • 1 łyżka  masła
  • 175 g  płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki  esencji waniliowej
    Naleśniki
  • 100 g  mąki pszennej
  • 1 łyżka  kakao w proszku
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  oleju słonecznikowego
  • 300 ml  mleka
  • olej (do smażenia)

Sposób przyrządzania:

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zalać w misce sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i startą skórką pomarańczową. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać kakao z mąką kukurydzianą, wlać mleko i starannie wymieszać. Połamać czekoladę na kawałki, włożyć do rondla razem z masłem i miodem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dosypać kakao z mąką i gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż sos zawrze. Gotować przez 1 minutę, zdjąć z ognia, dolać esencję waniliową i wymieszać.
  3. Aby przyrządzić naleśniki, należy do miski przesiać mąkę i kakao, pośrodku zrobić wgłębienie. Dodać jajko i olej. Dolewając stopniowo mleko, ubijać, aż powstanie gładka masa. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni o grubym dnie. Wylać na patelnię trochę ciasta i przechylić patelnię, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Smażyć na średnim ogniu, aż spód zbrązowieje. Przewrócić i smażyć po drugiej stronie. Zsunąć naleśnik z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  4. Przed podaniem podgrzać sos przez 1-2 minuty. Na każdy naleśnik wyłożyć banany i złożyć naleśnik w trójkąt. Polać sosem i natychmiast podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE