Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Oponki serowe


27.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 50 dag  białego sera
  • 50 dag  mąki pszennej
  • 8 dag  cukru
  • 3 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 łyżeczka  octu
  • 200 ml  śmietany 12%-18%
  • olej
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj ser, cukier, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną, żółtka, ocet oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
  2. Tak przygotowane ciasto rozłóż na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm.
  3. Z ciasta wykrój szklanką kółka, a następnie w każdym wytnij mniejsze koło za pomocą kieliszka. Skrawki ciasta, które pozostaną po pierwszym wykrawaniu, ponownie zagnieć, rozwałkuj i wycinaj kolejne oponki.
  4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Smaż serowe oponki w głębokim tłuszczu na rumiano. Osącz je na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE