Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Panna cotta z kawą espresso


26.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/8 l  kawy espresso
  • 400 g  śmietanki
  • 2 opakowania  cukru waniliowego
  • 3 sztuki płaty jasnej żelatyny
  • 1 łyżka  likieru anyżowego
  • 400 g  wiśni
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować espresso ze śmietanką i cukrem waniliowym. Gotować ok. 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
  2. W tym czasie żelatynę namoczyć przez mniej więcej 10 minut w zimnej wodzie. Śmietankę zdjąc z ognia. Płaty żelatyny osączyć i pojedyńczo rozpuścić w śmietance. Dodać likier anyżowy, napełnić kremem foremki i na 6 godzin umieścić w lodówce.
  3. Wykonać sos: wiśnie odpestkować i pokroić w grubą kostkę. Cukier puder roztopić na małym ogniu i lekko zrumienić. Dodać wiśnie i dobrze wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem i wtedy ostudzić.
  4. Przed podaniem krem wyłożyć z foremek na talerz (posługując się nożem). Obok rozłożyć wiśnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE