Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Panna cotta z kawą espresso


26.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/8 l  kawy espresso
  • 400 g  śmietanki
  • 2 opakowania  cukru waniliowego
  • 3 sztuki płaty jasnej żelatyny
  • 1 łyżka  likieru anyżowego
  • 400 g  wiśni
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować espresso ze śmietanką i cukrem waniliowym. Gotować ok. 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia.
  2. W tym czasie żelatynę namoczyć przez mniej więcej 10 minut w zimnej wodzie. Śmietankę zdjąc z ognia. Płaty żelatyny osączyć i pojedyńczo rozpuścić w śmietance. Dodać likier anyżowy, napełnić kremem foremki i na 6 godzin umieścić w lodówce.
  3. Wykonać sos: wiśnie odpestkować i pokroić w grubą kostkę. Cukier puder roztopić na małym ogniu i lekko zrumienić. Dodać wiśnie i dobrze wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem i wtedy ostudzić.
  4. Przed podaniem krem wyłożyć z foremek na talerz (posługując się nożem). Obok rozłożyć wiśnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE