Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Piernikowy przekładaniec z powidłami


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.75 szklanek  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2/3 szklanki  płynnego miodu
  • 1/2 kostki  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1.5 łyżek  przyprawy do piernika
  • 1.5 łyżeczek  sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki  ciemnego kakao
  • 4 łyżki  posiekanych orzechów włoskich
  • 1 sztuka słoik powideł śliwkowych do przełożenia
  • 20 ml  rumu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej
  • lukier
  • cukrowe złote perełki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku i łyżce miodu.
  2. Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Następnie dodaj śmietanę i orzechy, wymieszaj.Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
  3. Formę keksową wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej do niej ciasto. Piecz 50-60 minut w temperaturze 165 st. C.
  4. Gotowe ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 równe placki. Powidła podgrzej na bardzo małym ogniu, wymieszaj z rumem i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2-3 dni.
  5. Gotowy piernik oblej stopioną polewą. Na wierzchu ciasta z lukru i złotych perełek zrób choinkę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE