Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Placek cytrynowy


05.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 25 dag  cukru
  • 4-5 sztuk jaj
  • 25 dag  margaryny
  • 18 dag  mąki pszennej
  • 18 dag  mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 2-3 cytryn
  • sok z jednej cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki ciasta po kolei dodawać do miski i miksować ze sobą na jednolitą masę lub najpierw utrzeć w misce cukier i jajka, następnie dodać margarynę, skórkę, dosypać obie mąki i wlać sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę proszku do pieczenie, ale jeśli ciasto będzie dobrze utarte lub zmiksowane - nie jest to potrzebne.
  2. Wysmarować formę margaryną, obsypać tartą bułką, włożyć ciasto i piec ok. 40 min.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Zobacz więcej na temat:

placek cytrynowyprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE