Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Placek z pieczonymi jabłkami


06.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 16 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • 100 g  masła
  • 80 g  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko + 2 białka
  • 500 g  jabłek + de dekoracji
  • 250 g  śmietany kremówki
  • 120 g  startych migdałów + płatki do dekoracji
  • 1/4 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 300 ml  mleka
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • 110 g  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, 80 g cukru pudru i 1 żółtko. Składniki zagnieść. Ciasto chłodzić 30 minut.
  2. Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Owoce wyłożyć do brytfanny i podlać 50 ml wody. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone zmiksować.
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzeg tortownicy. 3 białka ubić z 50 g cukru i wymieszać z migdałami, jabłkami i cynamonem.
  4. Przygotowane nadzienie przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 30 minut. Wypiek ostudzić.
  5. Z mleka, 60 g cukru i budyniu ugotować gęstą masę. Ostudzić ją i utrzeć na gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z budyniem.
  6. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy wierzch stężeje, ciasto wyjąć z formy. Ozdobić jabłkami i migdałami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE