Dzisiaj jest: Niedziela, 18.11.2018 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Pomarańcze w karmelowym sosie


25.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki niewielkie pomarańcze
  • 1 sztuka filiżanka cukru
  • 125 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  masła
  • 1/4 szklanki  wody
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
  2. W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
  3. Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
  4. Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE