Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pomarańcze w karmelowym sosie


25.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki niewielkie pomarańcze
  • 1 sztuka filiżanka cukru
  • 125 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  masła
  • 1/4 szklanki  wody
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
  2. W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
  3. Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
  4. Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE