Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Pomarańcze w karmelowym sosie


25.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki niewielkie pomarańcze
  • 1 sztuka filiżanka cukru
  • 125 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  masła
  • 1/4 szklanki  wody
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
  2. W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
  3. Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
  4. Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE