Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomarańcze w karmelowym sosie


25.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki niewielkie pomarańcze
  • 1 sztuka filiżanka cukru
  • 125 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  masła
  • 1/4 szklanki  wody
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń z nich błonki i schłodź w lodówce.
  2. W rondlu z grubym dnem połącz cukier z wodą - mieszaj tak, by cukier wchłonął całą wodę. Postaw na średni ogień i doprowadź do skarmelizowania cukru - zajmie to około 10 minut. Nie mieszaj - możesz poruszać rondlem, by cukier równomiernie się rozpuszczał i karmeliował.
  3. Gdy nabierze bursztynowego koloru, zdejmij rondel z ognia i wlej śmietanę. Dodaj masło i wymieszaj dokładnie, by powstał gładki i szklisty sos. Dodaj likier i sól.
  4. Schłodzone pomarańcze polej ciepłym sosem i od razu podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE