Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Powidłowy przekładaniec


25.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki cytryny
  • 200 g  masła
  • 480 g  cukru
  • 5 sztuk dużych jajek
  • 270 g  słodkiej śmietany 30%
  • 2 szklanki  mąki tortowej
  • 3/4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Dodatkowo
  • 1 sztuka duży słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Cytryny umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  3. Wlej śmietanę i sok z cytryn, dodaj startą skórkę cytrynową. Utrzyj.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do utartej masy. Wymieszaj.
  5. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do ciasta.
  6. Blachę (24cm x 24cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
  7. Powidłowy przekładaniec: Ostudzone ciasto przekrój na 4 placki. 3 placki posmaruj powidłami i układaj jeden na drugim. Na wierzch połóż placek bez powideł i oprósz go cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE