Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Powidłowy przekładaniec


25.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki cytryny
  • 200 g  masła
  • 480 g  cukru
  • 5 sztuk dużych jajek
  • 270 g  słodkiej śmietany 30%
  • 2 szklanki  mąki tortowej
  • 3/4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Dodatkowo
  • 1 sztuka duży słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Cytryny umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  3. Wlej śmietanę i sok z cytryn, dodaj startą skórkę cytrynową. Utrzyj.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do utartej masy. Wymieszaj.
  5. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do ciasta.
  6. Blachę (24cm x 24cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
  7. Powidłowy przekładaniec: Ostudzone ciasto przekrój na 4 placki. 3 placki posmaruj powidłami i układaj jeden na drugim. Na wierzch połóż placek bez powideł i oprósz go cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE