Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Precelki czekoladowe


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 100 g  masła
  • 7 łyżek  cukru
  • 1 sztuka jajo
  • 225 g  mąki pszennej
  • 1 łyżka  kakao w proszku
    Do przybrania
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  czekolady deserowej
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i starannie wymieszać.
  2. Przesiać mąkę i kakao w proszku, dokładnie utrzeć na gładką masę. Wyrobić rękami miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
  3. Kawałeczki ciasta rolować w palcach, aż powstaną wałeczki długości 10 cm i grubości 5 mm. Zaplatać precelki: najpierw robi się kółko, następnie zawija się końce tak, by przypominały literę ,,B".
  4. Ułożyć precelki na przygotowanej blasze, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
  5. Piec prze 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia i przełożyć na metalową kratkę.
  6. W misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając.
  7. Zanurzać połowę precelka w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski. Odkładać precelki na arkusz pergaminu, aby czekolada stężała.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem część precli niepokrytą czekoladą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE