Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 5 sztuk jajek
- 10 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Masa owocowa
- 200 ml mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 450 g jogurtu o smaku gruszkowym
- 1 sztuka melon
- Dodatkowo
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z cytryny
- tarta czekolada do dekoracji
- tłuszcz i mąka pszenna do blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Do tak przygotowanej formy włóż ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa owocowa: Melon obierz, usuń pestki i pokrój na paseczki. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Jogurt wymieszaj z mlekiem, 1/3 melona i żelatyną. Zmiksuj.
- Przysmak melonowy: Ciasto przekrój na dwa placki. Nasącz ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem. Na pierwszy placek wyłóż 3/4 masy owocowej. Wciśnij w nią połowę pozostałych kawałków melona. Następnie połóż drugi placek. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy i udekoruj pozostałymi kawałkami melona.
- Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą czekoladą.
Źródło przepisu: moja Kuchnia