Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 g wiśni
- 40 sztuk wiśniówki
- 250 ml białego wina
- kieliszek białego porto
- 60 g brązowego cukru
- laska cynamonu
- 400 g kremowego serka
- 100 g mascarpone
- 40 ml soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wiśnie umyć, wyjąć pestki, zalać wiśniówką. Odstawić na 30 minut.
- W rondlu zagrzać wino, porto, cukier, cynamon i gotować, aż płyn zgęstnieje. Dodać wiśnie z wiśniówką i gotować 2-3 minuty.
- Serek połączyć z mascarpone, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Rozłożyć do pucharków. Zalać płynem, dodać owoce. Schłodzić.
Źródło przepisu: gazeta claudia