Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pudding chlebowo-maślany


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 225 g  chałki
  • 1 łyżka  masła
  • 50 g  groszków z czekolady deserowej
  • 1 sztuka jajko
  • 2 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 425 ml  skondensowanego mleka z puszki

Sposób przyrządzania:

  1. Pokroić chałkę na kromki i każdą posmarować masłem.
  2. Na dnie żaroodpornego garnka położyć warstwę pokrojonej chałki, posmarowaną stroną do spodu.Posypać częścią groszków.
  3. Układać kolejne warstwy chałki i groszków tak, aby na wierzchy znalazła się bułka.
  4. Ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. W rondlu podgrzać mleko prawie do wrzenia. Stopniowo dolewać mleko do jajek, cały czas ubijając.
  5. Polać bułkę budyniem i odstawić na 5 minut. Docisnąć kromki, aby wszystkie zanurzyły się w budyniu.
  6. Ustawić naczynie żaroodporne na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości naczynia.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy budyń stężeje. Odstawić pudding na 5 minut, aby nieco ostygł i podawać. Można też serwować na zimno.
  8. RADA: Pudding można przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem.
  9. PROPOZYCJA: Aby otrzymać pudding czekoladowy, do skondensowanego mleka dodać łyżkę kakao, wymieszać i dalej postępować od etapu 4 zgodnie z przepisem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE