Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 225 g chałki
- 1 łyżka masła
- 50 g groszków z czekolady deserowej
- 1 sztuka jajko
- 2 sztuki żółtka
- 4 łyżki cukru
- 425 ml skondensowanego mleka z puszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokroić chałkę na kromki i każdą posmarować masłem.
- Na dnie żaroodpornego garnka położyć warstwę pokrojonej chałki, posmarowaną stroną do spodu.Posypać częścią groszków.
- Układać kolejne warstwy chałki i groszków tak, aby na wierzchy znalazła się bułka.
- Ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. W rondlu podgrzać mleko prawie do wrzenia. Stopniowo dolewać mleko do jajek, cały czas ubijając.
- Polać bułkę budyniem i odstawić na 5 minut. Docisnąć kromki, aby wszystkie zanurzyły się w budyniu.
- Ustawić naczynie żaroodporne na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, żeby woda doszła do połowy wysokości naczynia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy budyń stężeje. Odstawić pudding na 5 minut, aby nieco ostygł i podawać. Można też serwować na zimno.
- RADA: Pudding można przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem.
- PROPOZYCJA: Aby otrzymać pudding czekoladowy, do skondensowanego mleka dodać łyżkę kakao, wymieszać i dalej postępować od etapu 4 zgodnie z przepisem.
Źródło przepisu: Książka kucharska