Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.05.2018 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Pudding czekoladowy


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 ml  mleka
  • 75 g  czekolady deserowej
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 100 g  cukru
  • 100 g  masła
  • 150 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • cukier puder (do posypania)
    Sos czekoladowy
  • 3 łyżki  kakao w proszku
  • 4 łyżki  brązowego cukru
  • 300 ml  wrzącej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem żaroodporne naczynie o pojemności 850 ml.
  2. Do rondla wlać mleko. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Lekko schłodzić. Dolać esencję waniliową i wymieszać.
  3. W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, wymieszać. Wlać mleko z czekoladą, wszystko utrzeć na gładką masę, najlepiej elektrycznym mikserem ręcznym. Przelać ciasto do przygotowanego naczynia.
  4. Aby przyrządzić sos, należy wymieszać w misce cukier z kakao w proszku. Wlać trochę wrzątku i mieszać, aż powstanie gładka masa. Dolać pozostałą wodę i wymieszać. Polać sosem surowy pudding, nie mieszając sosu z ciastem.
  5. Postawić naczynie żaroodporne na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy pudding jest suchy i ugina się przy dotykaniu. Pozostawić na 5 minut i tuż przed podaniem oprószyć cukier pudrem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE