Dzisiaj jest: Piątek, 18.10.2019 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pudding owocowy


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 225 g  świeżych lub mrożonych malin (rozmrożonych)
  • 2 sztuki jabłka (antonówki lub renety)
  • 4 łyżki  dżemu malinowego bez pestek
  • 2 łyżki  czerwonego porto (według uznania)
    Biszkopt
  • 4 łyżki  miękkiej margaryny
  • 4 łyżki  cukru
  • 75 g  przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 50 g  startej białej czekolady
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  mleka
    Wytrawny sos czekoladowy
  • 85 g  czekolady deserowej
  • 100 ml  śmietany 18%

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube plastry. Ułożyć jabłka i maliny w płytkim naczyniu żaroodpornym o pojemności 1,2 litra.
  2. Do rondla włożyć dżem, dolać porto i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos wylać na owoce.
  3. Do miski wrzucić wszystkie składniki biszkopta i ubić na gładką masę.
  4. Wylać ciasto na owoce i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40-45 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.
  5. Przygotować sos: połamać czekoladę na małe kawałki i przełożyć do rondla o grubym dnie. Wlać śmietanę i gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładki sos. Pudding podawać na ciepło z gorącym sosem.
  6. PROPOZYCJA: Do ciasta można dodać czekoladę deserową oraz wykorzystać przekrojone na pół morele, likier brzoskwiniowy i dżem morelowy.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE