Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pudding z sosem toffi


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 150 g  miękkiej margaryny
  • 150 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g  płynnego miodu
  • 3 sztuki jajka
  • 25 g  kakao w proszku
    Sos toffi
  • 100 g  czekolady deserowej
  • 125 ml  mleka skondensowanego
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do puddingów o pojemności 1,2 litra.
  2. Do miski włożyć składniki ciasta i ubijać, aż powstanie gładka masa.
  3. Przełożyć do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Przykryć krążkiem wyciętym z pergaminu i nałożyć kwadrat z folii, robiąc na środku zakładkę. Gotować na parze przez 1 1/2-2 godzin, aż pudding się ugotuje i lekko ugina się przy dotknięciu.
  4. Aby przyrządzić sos, należy połamać czekoladę na cząstki i wsypać do rondla razem z mlekiem skondensowanym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi.
  5. Zdjąć rondel z ognia, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  6. Pudding przed podaniem należy wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem toffi. Resztę sosu podać oddzielnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE