Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Puddingi czekoladowo-imbirowe


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

angielska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  miękkiej margaryny
  • 100 g  przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 sztuki jajka
  • 100 g  cukru
  • 25 g  kakao w proszku
  • 25 g  czekolady deserowej
  • 50 g  kandyzowanego imbiru
    Budyń czekoladowy
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżka  mąki kukurydzianej
  • 300 ml  mleka
  • 100 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem 4 foremki do puddingu. W misce utrzeć na gładka masę margarynę, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i kakao. Posiekać czekoladę oraz imbir, dodać do masy i starannie wymieszać.
  2. Przełożyć masę do foremek i wygładzić. Ciasto powinno dochodzić do 3/4 wysokości foremek. Przykryć foremki pergaminowymi krążkami i kawałkami aluminiowej folii z zakładką. Gotować na parze przez 45 minut, aż puddingi będą się uginać przy dotykaniu.
  3. Przygotować budyń: w misce utrzec na gładką masę żółtka z cukrem i maką kukurydzianą. W rondlu doprowadzić mleko do wrzenia, wlać do żółtek z cukrem. Przelać masę do rondla i gotować na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąc z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi.
  4. Wyjąć foremki z garnka. Przesunąć ostrzem noża wewnątrz każdej foremki i wyjąć puddingi na talerze. Posypać cukrem pudrem i polać budyniem, czekoladowym. Resztę budyniu podać w misce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE