Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 sztuka słoiczek dżemu
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajko rozetrzyj z drożdżami. Dodaj sól, mąkę, cukier, miękką margarynę i tyle mleka, abu wyrobić gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na koło o grubości 0,7 mm i pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę dżemu. Zawiń od szerszego końca, formując rogaliki.
- Piecz na złoty kolor przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!