Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml słodkiej śmietany
- 2 sztuki jajka
- 2 sztuki żółtka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka mleka
- 1 szczypta soli
- konfitura
- 5 łyżek cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj drożdże z cukrem. Dodaj śmietanę, 2 żółtka, 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto. Dodaj masło i szczyptę soli.
- Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij na trójkąty.
- Na podstawie każdego trójkąta ułóż po łyżeczce konfitury i zwiń w stronę wierzchołka. Nadaj rogalikom zaokrąglony kształt. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe rogaliki. Odstaw do wyrośnięcia.
- Pozostałe jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim rogaliki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą rumiane. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka