Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Rogaliki z konfiturą


02.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 40 g  świeżych drożdży
  • 250 ml  słodkiej śmietany
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 100 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka  mleka
  • 1 szczypta  soli
  • konfitura
  • 5 łyżek  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj drożdże z cukrem. Dodaj śmietanę, 2 żółtka, 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto. Dodaj masło i szczyptę soli.
  2. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij na trójkąty.
  4. Na podstawie każdego trójkąta ułóż po łyżeczce konfitury i zwiń w stronę wierzchołka. Nadaj rogalikom zaokrąglony kształt. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe rogaliki. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Pozostałe jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim rogaliki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą rumiane. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE