Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Rogaliki z makiem


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  margaryny
  • 3 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 20 g  drożdży
  • 1 szczypta  soli
    Masa makowa
  • 100 g  margaryny
  • 150 g  zmielonego maku
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 300 g  bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski pokrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki oraz odrobinę letniego mleka (rozczyn ma mieć gęstość śmietany). Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp mąkę. Dodaj pozostały cukier, sól, miękką margarynę i jajka. Wlej rozczyn i resztę mleka. Zmiksuj.
  3. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Masa makowa: Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw na chwilę. Następnie dodaj miód i margarynę. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jajko utrzyj z cukrem, wymieszaj z gorącą masą makową. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj bakalie i wymieszaj.
  5. Rogaliki z makiem: Ciasto wyjmij z lodówki, ponownie zagnieć i podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i pokrój go na 8 trójkątów.
  6. Na każdym trójkącie połóż łyżkę masy makowej i zwiń go tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE