Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Rogaliki z makiem


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  margaryny
  • 3 sztuki czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 20 g  drożdży
  • 1 szczypta  soli
    Masa makowa
  • 100 g  margaryny
  • 150 g  zmielonego maku
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 300 g  bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do miski pokrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki oraz odrobinę letniego mleka (rozczyn ma mieć gęstość śmietany). Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp mąkę. Dodaj pozostały cukier, sól, miękką margarynę i jajka. Wlej rozczyn i resztę mleka. Zmiksuj.
  3. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  4. Masa makowa: Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw na chwilę. Następnie dodaj miód i margarynę. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jajko utrzyj z cukrem, wymieszaj z gorącą masą makową. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj bakalie i wymieszaj.
  5. Rogaliki z makiem: Ciasto wyjmij z lodówki, ponownie zagnieć i podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na okrągły placek i pokrój go na 8 trójkątów.
  6. Na każdym trójkącie połóż łyżkę masy makowej i zwiń go tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE