Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.11.2019 Imieniny: Bartłomieja i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Rolada biszkoptowa z kremem nugatowym


27.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 14 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 8 łyżek  mąki pszennej
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 10 dag  orzechów laskowych
  • 20 dag  kremu nugatowego
  • 50 dag  śmietankowego twarożku lub serka mascarpone
  • 1/2 szklanki  śmietany kremówki
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 szczypta  soli
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Orzechy zmiel lub drobniutko posiekaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę, powoli dosypując 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Dodaj obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
  2. Ciasto cienko rozsmaruj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Po upieczeniu ciasto przełóż na ściereczkę, usuń papier i ciasno zwiń.
  4. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i wymieszaj z kakao. Krem nugatowy utrzyj na gładko z twarożkiem śmietankowym. Delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
  5. Ciasto rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 kremu i ponownie zwiń w roladę. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu. Trzonkiem łyżeczki zrób na nim dekoracyjne paski. Roladę wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE