Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Rolada makowa


10.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto drożdżowe
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 4 łyżki  cukru
  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 50 g  masła
  • 10 g  drożdży
  • 1 sztuka opak cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 400 g  gotowej masy makowej
  • 2 łyżki  kaszy manny
  • 100 g  bakalii
  • 1 sztuka jajko
    Dodatkowo
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto drożdżowe: W miseczce rozkrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn w konsystencji był podobny do śmietany. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp resztę mąki, cukier wanilinowy, cukier i sól, dodaj jajko. Wlej rozczyn i resztę mleka, zmiksuj. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Całość przykryj, i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.
  3. Farsz: Jajko roztrzep, wymieszaj z pokrojonymi bakaliami. Dodaj do masy makowej razem z kaszą, wymieszaj.
  4. Rolada makowa z bakaliami: Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na prostokątny placek. Na cieście rozsmaruj masę makową, a następnie zwiń ciasto w roladę. Ciasto przełóż razem z papierem do foremki o wymiarach 10x27 cm, ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE