Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Rolada malinowa


01.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki jajka
  • 100 g  mąki pszennej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 150 g  cukru
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • masło
    Krem malinowy
  • 250 g  twarogu na sernik
  • 75 g  cukru
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 300 g  malin
  • 250 ml  śmietany kremówki
    Dodatkowo
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Ciągle ubijając wbijaj po jednym żółtku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj razem i przesiej. Dodawaj powoli do białek i delikatnie mieszaj do połączenia składników.
  2. Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto. Piecz 12 - 15 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij na czystą ściereczkę i niezbyt ściśle zwiń razem ze ściereczką w rulon. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Krem malinowy: Twaróg włóż do miski. Wsyp cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wymieszaj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody i dodaj do twarogu. Wymieszaj. Dodaj umyte i osuszone maliny. Ponownie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Rolada: Ciasto delikatnie odwiń ze ściereczki, posmaruj kremem z malinami i ponownie zawiń w rulon. Wierzch rolady posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce, by krem stężał.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE