Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 5 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- Mus owocowy
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- Dodatkowo
- pergamin
- tłuszcz do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sito.
- Do masy żółtkowej dodaj sok z cytryny. Następnie dodawaj na przemian po łyżce piany i mąki. Delikatnie wymieszaj.
- Dużą blachę wyłóż pergaminem i nasmaruj tłuszczem. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C. Jeszcze gorące ciasto wyłóż na wilgotną ścierkę, zroluj. Gdy ostygnie, rozwiń ciasto, zdejmij ściereczkę.
- Mus owocowy: Owoce zmiksuj na mus. Galaretki rozrób w szklance gorącej wody, dodaj do zmiksowanych truskawek.
- Powstały mus odstaw na chwilę w chłodne miejsce, aby zaczął tężeć.
- Rolada z musem owocowym: Ciasto rozwiń, posmaruj musem i ponownie zroluj. Roladę odstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia