Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Różyczki w cieście francuskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 2 sztuki jabłka z czerwoną skórką
  • cukier puder
  • 1/2 łyżeczki  kwasku cytrynowego
  • cynamon
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.
  2. Kwasek cytrynowy rozpuść w 0,5 l wrzątku. Włóż pokrojone jabłka, aby nieco zmiękły. Odcedź i ostudź.
  3. Ciasto zwiń w rulon i pokrój w 1,5 cm plastry. Paski ciasta rozwijaj, oprószaj cukrem i cynamonem (zostaw wolne 2-cm końce). Na cieście układaj plasterki jabłek, w taki sposób by lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała 1,5 cm nad górny brzeg ciasta. Zwijaj dość luźno w ruloniki. Smaruj rozkłóconym jajkiem.
  4. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE