Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Sernik chałwowy


15.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 osób


Składniki

  • 130 g  pełnoziarnistych ciastek
  • 40 g  masła
  • 800 g  sera twarogowego na sernik
  • 200 g  cukru
  • 40 g  cukru waniliowego
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  śmietany 30%
  • 40 g  mąki ziemniaczanej
  • 450 g  chałwy o smaku waniliowym

Sposób przyrządzania:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek (można umieścić w woreczku foliowym i rozwałkować). Masło rozpuścić, przestudzić, po czym wlać do pokruszonych ciastek. Wymieszać.Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie wyrównać i docisnąć.
  2. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Cały czas ucierając, wbijać kolejno jajka i dodawać połowę śmietany. 300 g chałwy rozdrobnić widelcem lub pokruszyć palcami i połączyć z masą serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
  3. Sernik piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej (formę z wypiekiem wstawić do większej brytfanki lub blachy wypełnionej do połowy wysokości gorącą wodą). Upieczony sernik odstawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować polewę. Resztę chałwy rozdrobnić do miski. W rondelku zagotować pozostałą śmietanę, dodać rozdrobnioną chałwę i cały czas mieszając podgrzewać do połączenia składników. Gdy polewa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, ostudzić, wyłożyć na cieście i wyrównać. Wypiek można też ozdobić polewą czekoladową. Przed podaniem sernik chłodzić przez kilka godzin.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE