Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Sernik chałwowy


15.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 osób


Składniki

  • 130 g  pełnoziarnistych ciastek
  • 40 g  masła
  • 800 g  sera twarogowego na sernik
  • 200 g  cukru
  • 40 g  cukru waniliowego
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  śmietany 30%
  • 40 g  mąki ziemniaczanej
  • 450 g  chałwy o smaku waniliowym

Sposób przyrządzania:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek (można umieścić w woreczku foliowym i rozwałkować). Masło rozpuścić, przestudzić, po czym wlać do pokruszonych ciastek. Wymieszać.Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie wyrównać i docisnąć.
  2. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Cały czas ucierając, wbijać kolejno jajka i dodawać połowę śmietany. 300 g chałwy rozdrobnić widelcem lub pokruszyć palcami i połączyć z masą serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
  3. Sernik piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej (formę z wypiekiem wstawić do większej brytfanki lub blachy wypełnionej do połowy wysokości gorącą wodą). Upieczony sernik odstawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować polewę. Resztę chałwy rozdrobnić do miski. W rondelku zagotować pozostałą śmietanę, dodać rozdrobnioną chałwę i cały czas mieszając podgrzewać do połączenia składników. Gdy polewa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, ostudzić, wyłożyć na cieście i wyrównać. Wypiek można też ozdobić polewą czekoladową. Przed podaniem sernik chłodzić przez kilka godzin.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE