Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 1 kg mielonego twarogu
- 7 sztuk jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 sztuka i 1/2 szklanki cukru
- 35 dag masła
- 15 dag wiórków kokosowych
- 10 dag rodzynek
- sok z jednej cytryny
- 1 sztuka torebka budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka)
- 1 sztuka i 1/2 łyżki kaszy manny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 5 żółtek i kakao szybko zagnieć ciasto. Rozdziel je na dwie części. Z jednej uformuj kulę i włóż ją do zamrażalnika, a drugą grubo zetrzyj wprost do tortownicy wyłożonej pergaminem.
- Pozostałe masło stop. Twaróg wymieszaj z 1 szklanką cukru i stopionym masłem. Utrzyj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do niej 2 pozostałe jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz rodzynki, mannę i wiórki kokosowe. (Rodzynki możesz wcześniej lekko oprószyć mąką, by nie opadły na spód ciasta). Masę serową dobrze wymieszaj i rozsmaruj na spodzie z kruszonki.
- Wyjmij zamrożone ciasto. Grubo zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika rogrzanego do temeperatury 180 stopni. Piecz 55 minut. Wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zimne ciasto wyjmij z formy. Możesz je oprószyć cukrem pudrem albo startą czekoladą.