Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Sernik marmurkowy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Spód
  • 225 g  prażonych płatków owsianych
  • 50 g  podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki  masła
  • 25 g  czekolady deserowej
    Masa
  • 350 g  pełnotłustego sera
  • 7 łyżek  cukru
  • 200 ml  gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 1 sztuka paczka żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 175 g  stopionej czekolady deserowej
  • 175 g  stopionej białej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Wsypać płatki owsiane do torebki i pokruszyć wałkiem. Przesypać do miski i wymieszać z podpieczonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
  2. Roztopić masło i czekoladę w rondlu, podgrzewając je na małym ogniu. Przelać do płatków i wymieszać.
  3. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm i słoikiem mocno sprasować masę na spodzie tortownicy.
  4. Drewnianą łyżką utrzeć ser z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt i wymieszać. Ubić śmietankę, dodać do masy i wymieszać. Do żaroodpornej miski wlać wodę, wsypać żelatynę i poczekać, aż napęcznieje. Umieścić miskę nad rondlem z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przelać do masy i wymieszać.
  5. Podzielić masę serową na pół. Do jednej części wlać stopioną czekoladę deserową i utrzeć. Do drugiej przelać stopioną białą czekoladę i utrzeć.
  6. Wykładać masę na przemian na spód z płatków. Czubkiem noża delikatnie przemieszać warstwy, aby otrzymać efekt marmurku. Wygładzić wierzch, schłodzić sernik przynajmniej przez 2 godziny przed podaniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE