Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sernik wiedeński na kruchym spodzie


07.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Na spód
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 1/2 kostki  masła
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • sól
    Na masę serową
  • 1 kostka  masła
  • 1 kg  mielonego twarogu
  • 6 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru pudru
  • 1 sztuka torebka cukru waniliowego
  • 1 sztuka torebka budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej
  • zrumienione płatki migdałowe do dekoracji
  • melisa do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Wyrobienie spodu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki dodaj cukier puder oraz jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i schładzaj 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem.
  2. Wyrobienie masy serowej. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Stale ucierając, dodawaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Dołóż pianę ubitą z białek, wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep dno tortownicy. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Nałóż masę serową. Ciasto piecz ok. 75 minut w temperaturze 175 stopni.
  4. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylownych drzwiczkach. Potem wyjmij i wystudź. Zimny sernik polej paseczkiemi stopionej masy czekoladowej i posyp płatkami migdałowymi. Przed podaniem udekoruj listkami melisy.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE