Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek śmietany
- 1/3 szklanki cukru
- Masa
- 30 dag twarogu mielonego do serników
- 2 sztuki żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo
- konfitura wiśniowa
- masło
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj też masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę do lodówki.
- Foremki do babeczek posmaruj masłem, posyp bułką tartą i wylep ciastem. Piecz w temperaturze 170 st. C przez 10 minut.
- Do miski wrzuć twaróg, 2 żółtka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę.
- Do upieczonych babeczek nałóż po łyżeczce konfitury i przykryj masą serową. Zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka