Dzisiaj jest: Piątek, 22.03.2019 Imieniny: Bogusława i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Słodka szachownica


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 18 osób


Składniki

  • 175 g  miękkiego masła
  • 6 łyżek  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  esencji waniliowej lub skórka starta z połowy pomarańczy
  • 250 g  mąki pszennej
  • 25 g  stopionej czekolady deserowej
  • lekko ubite białko

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową lub skórkę pomarańczową i wymieszać.
  2. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając. Pomagając sobie palcami, wyrobić miękkie ciasto.
  3. Podzielić ciasto na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą, włożyć do lodówki i schładzać przez 30 minut.
  4. Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20 cm i grubości 3 cm. Jeden kawałek posmarować lekko ubitym białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta.
  5. Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować białkiem i przyłozyć drugim kawałkiem, aby powstała szachownica. Starannie docisnąć.
  6. Pokroić ciasto na plastry, ułożyć je płasko na blasze, pozostawiając dość miejsca na wyrośnięcie.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 minut, aż stwardnieją. Zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia i ostrożnie przełożyć łopatką na metalową kratkę. Pozostawić, aby całkowicie wystygły.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE